Via fora, lladres!. El separatisme català i el teatre patriòtic

Via fora, lladres!
Ficha técnica
Editorial:
EDIC.1984
Año de edición:
Materia
Ensayos
EAN:
9788415835455
ISBN:
978-84-15835-45-5
Páginas:
360
Idioma:
CASTELLANO
Disponibilidad:
No disponible

Per què el separatisme català va aparèixer i va començar a organitzar-se durant els anys de la Primera Guerra Mundial? Per què molts dels nostres avis formaven part de l'estol dels primers nacionalistes catalans radicals? Qui eren? I a què es dedicaven? Alhora, quins motius hi havia rere les batusses amb els nuclis espanyolistes barcelonins? Les entitats del catalanisme promovien ballades de sardanes, excursions, actes de beneficència, homenatges patri.tics i mítings polítics, per. també programaven obres de teatre,  algunes de les quals de caire patri.tic. Quines eren? I per què se n'escollien unes i no unes altres? Com van influir en la creació de l'imaginari separatista?
 
 Amb una aproximació detallada i molt amena a l'inici del segle xx català i a les obres de teatre d'aquell moment, aquest llibre dóna resposta a totes aquestes qüestions. Traça els antecedents, l'aparició  i l'organització del primer separatisme català i ofereix les claus per comprendre l'origen d'una ideologia que, un segle després, pren força.
 
 Inclou les obres Mestre Oleguer i Joan Dalla d'Àngel Guimerà i Jordi Erín de Josep Burgas.
 
 Joan Esculies Serrat (Manresa, 1976) és doctor en Hist.ria per l'Institut Universitari d'Hist.ria Jaume Vicens Vives de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), màster en Nacionalisme i Conflicte Ètnic pel Birkbeck College de la Universitat de Londres i llicenciat en Periodisme i en Biologia. També és membre del Grup de Recerca en Estats, Nacions i Sobiranies (GRENS) i del Grup d'Estudi de les Institucions i de les Cultures Polítiques (segles xvi-xx) de la UPF. Recentment ha estat guardonat amb la Beca Jordi Pujol 2014 pel projecte «Pujol i Tarradellas. Dos gegants en Transició».
 
 En l'àmbit de la no-ficció, ha publicat diversos articles centrats en l'aparició del nacionalisme radical català i en els paral·lelismes que  ha cercat el catalanisme amb altres moviments nacionalistes. És autor, entre d'altres, de les obres Josep Tarradellas (1899-1936). Dels orígens a la República (2012) i Joan Solé i Pla, un separatista entre Macià i Companys (2011). Amb l'historiador David Martínez Fiol ha escrit 12.000! Els catalans a la Primera Guerra Mundial (2014). En l'àmbit de la ficció ha publicat Contes bàrbars (2009), Tràilers (2006) ?premi Mercè Rodoreda de contes 2005? i L'ocell de la pluja (2003), premi de narrativa Ciutat d'Elx 2002.

Otros libros del autor

Joan Solé i Pla