Llengua i pàtira amb ceba tendra. Com escriure articles en català

Llengua i pàtira amb ceba tendra
Ficha técnica
Editorial:
LAERTES
Año de edición:
EAN:
9788475842189
ISBN:
978-84-7584-218-9
Páginas:
230
Idioma:
CATALAN
Disponibilidad:
No disponible

Ivan Tubau efectua un discurs an- tinacionalistg que fins ara no s'havia fet en català. A Catalunya hi ha mitja dotzena de firmes que són irresistibles i ens obliguen a llegir des de la primera fins a l'última ratlla: la de l'Ivan Tubau és una d'aquestes firmes. És dels convençuts que, per anar bé, la llengua escrita ha de ser un reflex de  la parlada: no renuncia mai a escriure res. Quan vaig llegir les primeres columnes de l'Ivan Tubau, ho vaig tenir molt clar: jo algun dia, quan fos gran, faria articles com aquells. Jo diria que és més antinacionalista espanyol que antinacionalista català, encara que és antinacionalista de tots els nacionalismes. Ha aconseguit puntuar sempre els seus textos d'acord amb l'entonació, de tal manera que es poden llegir en veu alta sense que l'oient perdi cap matis. Vaig aprendre a escriure articles amb aquest llibre, i ara me'ls paguen a un quart de quilo cada un.
 
 Amb ironia, sarcasme i cachondeo, dóna a entendre que el nacionalisme és una estupidesa i el Freedom for Catatonía, que jo vaig cantar amb unció, un eslògan de pa sucat amb oli. Els articles aquí recollits són  dels més brillants, incisius i amens que poden llegir-se.
 
 No conec gaires periodistes tan preocupats per la llengua dels seus textos, i molt pocs escriptors que marquin tan de prop els correctors com ho fa ell. Un marcatge implacable, que demostra un gran coneixement de la normativa: només els qui la dominen es poden permetre el luxe de transgredir-la.
 
 Aquests textos han motivat moltes cartes en pro i en contra als diaris, i això és bo. Però ningú li ha disparat al seu autor un tret a  la cama, i això encara és millor: si com deia De Gaulle els antipatriotes també eren França, Ivan Tubau també és Catalunya.
 
 ¿De qui és cada una d'aquestes frases? ¿D'un director i presentador de  telenotícies al Canal 33? ¿D'un ex-senador de l'Entesa dels Catalans?  ¿D'una doctora en psicologia que parlava de sexe a la televisió? ¿Del  cap d'edició i correcció del diari Avui? ¿D'un professor de la Universitat Pompeu Fabra? ¿D'un xarnego agraït contractat per l'Àngel Colom? ¿Del fundador lingüístic de Catalunya Ràdio? Qui llegeixi aquest llibre ho sabrà, i a sobre podrà aprendre a escriure articles en català.

Otros libros del autor

Paraula viva contra llengua normativa
Vides privades
L'entrevista de personatge a la televisió
ETELBINA Y OMOBONO EN EL PAIS DE...